فهرست مطالب

Medicinal Herbs - Volume:8 Issue: 2, Summer 2017

Journal of Medicinal Herbs
Volume:8 Issue: 2, Summer 2017

  • تاریخ انتشار: 1396/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمدرضا گلپرور *، امین هادی پناه، محمد مهدی قیصری، داوود نادری، شیما رحمانیان، مجتبی خرمی صفحات 71-78
    مقدمه و هدف
    (Salvia officinalis L.) و (Salvia virgata Jacq) گیاهان چند ساله و معطر از خانواده نعناع (Lamiaceae) می باشد. هدف از این تحقیق شناسایی ترکیبات شیمیاییو فعالیت ضد میکروبی دو گونه Salvia بود.
    روش تحقیق
    قسمتهای هوایی S. officinalis و S. virgata به وسیله دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) مورد تجزیه و شناسایی قرار گرفت. خاصیت ضد باکتریایی با استفاده از سویه باکتری های استاندارد شامل Staphylococcus epidermidisوEscherichia coliو قارچ های Alternaria alternataوPenicillium funiculosumدردو روش دیسک دیفیوژن و چاهک گذاریمورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    نتایج بدست آمده از این تحقیق نشان داد که 42 ترکیب در اسانس S. officinalis و 29 ترکیب در اسانس S. virgata به ترتیب شناسایی شد. ترکیبات اصلی اسانس S. officinalis شامل α-thujone (18/37%)، 1,8-cineole (71/12%)، β-thujone (10/9%)، camphene (54/5%) و viridiflorol (33/5%) شناسایی شد. و ترکیبات اصلی اسانس S. virgata شامل caryophyllene oxide (23/30%)، β-caryophyllene (63/22%)، sabinene (82/11%)، 1-octan-3-ol (64/6%)، thujene (28/6%) و terpinene-4-ol (25/5%) شناسایی شد. اسانس S. officinalisو S. virgata در روش چاهک گذاری بیشترین ویژگی ضد میکروبی را برای S. epidermidisنشان داده و کمترین اثر را بر E. coli داشت. در روش دیسک دیفیوژن بیشترین ویژگی ضد میکروبی اسانس S. officinalisو S. virgata بر ضد E. coliوP. funiculosum (PTCC NO. 5301) بوده و کمترین اثر را بر A. alternate نشان داد.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    در مجموع اسانس S. officinalisخاصیت ضد میکروبی بیشتری نسبت به گیاهS. virgata نشان داد.
    کلیدواژگان: Salvia officinalis L، Salvia virgata Jacq، ترکیبات شیمیایی، خاصیت ضد میکروبی
  • الاپسی اموتیووای *، اوواکپری، یوو اقال، ایدو مکدونالد صفحات 79-86
  • آرش سعیدی *، حسینعلی اسدی قارنه صفحات 87-92
    مقدمه و هدف
    گل گاوزبان ایرانی(Echiumamoenum Fisch. &Mey)از گیاهان دارویی اندمیک ایران و متعلق به خانواده براژیناسه است که گلبرگ های بنفش آن از زمان های گذشته در طب سنتی مورد استفاده قرار می گرفته است. خشک کردن از مهم ترین فرآیندهای پس از برداشت گیاهان دارویی است که می تواند بر ویژگی های کیفی آن ها موثر باشد.
    روش تحقیق
     این پژوهش در سال 1394 در قالب طرح کاملا تصادفی و در سه تکرار در دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان (خوراسگان) انجام شد. روش های مختلف خشک کردن شامل خشک کردن در سایه، آفتاب و استفاده از دماهای مختلف آون (45، 65 و 85 درجه سانتی گراد) و توان های مختلف میکروویو (200، 300 و 400 وات) بودند. مدت زمان خشک شدن گلبرگ های گل گاوزبان ایرانی، کلروفیل کل، میزان کارتنوئیدها، آنتوسیانین کل و فلاونوئیدهای نمونه های مورد ارزیابی از مهم ترین صفات اندازه گیری شده بودند.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد روش های مختلف خشک کردن تاثیر معنی داری بر زمان خشک شدن، میزان کلروفیل کل، محتوای کارتنوییدها، فلاونوئیدها و آنتوسیانین کل دارد. بیشترین و کم ترین زمان خشک شدن به ترتیب در روش های سایه خشک و توان 400 وات مایکروویو مشاهده شد. میزان آنتوسیانین کل با افزایش دمای آون و توان مایکروویو کاهش یافت. همچنین بیشترین مقادیر کلروفیل کل و کارتنوئید در روش سایه- خشک اندازه گیری شدند.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    بر اساس نتایج این پژوهش، جهت خشک کردن گلبرگ های گاوزبان ایرانی، روش سایه- خشک به دلیل حفظ ویژگی های کیفی آن پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: روش های خشک کردن، گل گاوزبان ایرانی، محتوای رنگدانه، خشک کردن سنتی
  • زهرا دهباشی، فروغ فرقانی، سید کاظم صباغ *، سعیده سعیدی صفحات 93-100
    مقدمه و هدف
    در طی سالیان اخیر، بیماری های عفونی ناشی از قارچهای فرصت طلب مانند Candida albicans و افزایش مقاومت باکتری های بیماریای انسانی به آنتی بیوتیک های رایج منجر به بروز مشکلات زیادی در ارتباط با درمان این بیماری ها شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثرات ضد قارچی و باکتریایی عصاره گیاه اکالیپتوس بر علیه جدایه های Candida albicans جدا شده از نمونه های کلینیکی و تعدادی از جدایه های استاندارد از باکتری های بیماری زای انسانی بود.
    روش تحقیق
    عصاره اکایپتوس با استفاده از از دستگاه روتاری و روش خیساندن تهیه گردید. تعداد 30 جدایه از Candida albicans از بیماران مراجعه کننده به متخصص زنان و زایمان جدا شده و پس از خالص سازی به وسیله کلید های معتبر شناسایی شدند. در نهایت تعداد 30 جدایه برای بررسی اثر بازدارندگی رشد عصاره مورد استفاده قرار گرفتند. حداقل غلظت کشندگی و حداقل غلظت بازدارندگی عصاره اکالیپتوس علیه 5 سویه استاندارد باکتریایی شامل Staphylococcus aureu, Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Vibrio cholera and Bacillus cereusبا روش موردارزیابی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    نتایج ما نشان داد که در مقایسه با سویه های باکتریایی، جدایه های قرچی حساسیت بیشتری را نسبت به عصاره اکالیپتوس دارا می باشد. بیشترین و کمترین اثر کشندگی عصاره به ترتیب برای غلظت های 12.5 و 3.1 پی پی ام و علیه S. aureus و B. cereusثبت گردید. ماندد اثر کشندگی، بیشترین اثر بازدارندگی (20 پی پی ام) و کمترین اثر بازدارندگی (5پی پی ام) علیه S. aureus و B. cereusثبت گردید. حداقل غلظت کشندگی عصاره برای جلوگیری از رشد قارچی در غلظت 50 پی پی ام ثبت در حالی که بیشترین غلظت برای اثر بازدارندگی 150 پی پی ام ثبت گردید.
    توصیه های کاربردی/ صنعتی
    نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت بالای اکالیپتوس قادر به بازدارندگی رشد قارچ Candida albicansمی باشد و در نتیجه مطالعات بیشتری در جهت آنالیز ترکیبات موثر در عصاره این گیاه می تواند انجام شود.
    کلیدواژگان: فعالیت ضد قارچی، فعالیت ضد میکروبی، حداقل غلظت بازدارندگی، کاندیدا آلبیکنس
  • سمیه صالحی، زهرا رضایتمند * صفحات 101-108
    مقدمه و هدف
    گیاه مرزه Satureja isophella L.)) یکی از گیاهان دارویی متعلق به خانواده نعنا است. تنش شوری در رشد و نمو و کیفیت و کمیت اسانس گیاهان دارویی اثر دارد. نقش کیتوزان نیز به عنوان یک الیسیتور زیستی در بهبود تولید مواد ثانویه گیاهان دارویی عنوان شده است. تحقیق حاضر به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف کیتوزان بر برخی شاخص های رشد و کمیت و کیفیت اسانس گیاه مرزه تحت تنش شوری انجام گرفت.
    روش تحقیق
    در این تحقبق گیاه مرزه تحت تیمارهای کیتوزان در سه سطح (4/0، 2/0 و 0) درصد و تیمار با آب نمک (Nacl) در غلظت های (100، 50 و 0) میلی مولار قرار گرفت. پس از دو هفته از تیمار دهی وزن خشک ریشه و ساقه و ارتفاع گیاه و تعداد برگ و شاخه های جانبی گیاه اندازه گیری شد، همچنین تجزیه و شناسایی اجزاءاسانس گیاه بااستفاده از دستگاه GC/MS انجام گرفت.
    نتایج و بحث
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که تنش شوری باعث کاهش وزن خشک ریشه و ساقه و ارتفاع گیاه و تعداد برگ و شاخه های جانبی گیاه می شود و تیمار کیتوزان می تواند این کاهش را تعدیل نماید. تیمار متقابل کلرید سدیم در غلظت 50 میلی مولار وهمچنین کیتوزان در غلظت 2/0 در صد اثر معنی داری بر روی افزایش حجم و کیفیت اسانس در گیاه مرزه دارد. که با توجه به نتایج بدست آمده از آنالیز GC/MS 14 ترکیب اصلی در اسانس تشخیص داده شد که بیشترین ترکیبات P-Cymene به میزان 13/3 ، Y-Terpinene به میزان 97/28 و Caryacrolبه میزان 64/59 بدست آمده است. نتایج نشان می دهد که با افزایش تنش شوری در غلظت 100 میلی مولار نمک و غلظت 4/0 کیتوزان بیشترین میزان کارواکرول و در غلظت 50 میلی مولار نمک و 4/0 کیتوزان بیشترین میزان P-Cymene و Y-Terpinene بدست آمده است.
    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، کیتوزان، شوری، مرزه
  • مهراب یادگاری * صفحات 109-115
    پیش زمینه و اهداف
    Thymus vulgaris L. وT.daenensiscelakدو گونه دارویی چندساله متعلق به خانواده نعناعیان می باشند. هدف این تحقیق مطالعه اثرات پرایمینگ بذور دو گونه آویشن Thymus vulgaris L. وT.daenensiscelakتحت تنش اشعه فرابنفش با سالیسیلیک اسید، جیبرلیک اسید و ایندول استیک اسید در شرایط آزمایشگاهی و مزرعه ای بود.
    شرایط آزمایشی
    بذور تحت تیمار با هورمون های گیاهی با دوزهای 200، 400 و 600 ppmو اشعه فرابنفش با 220 گاماسل و شدت 3 kGy در سه زمان 10، 20 و 30 دقیقه قرار گرفتند. طرح آزمایشی در آزمایشگاه به صورت کاملا تصادفی به صورت فاکتوریل و در مزرعه به صورت کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. صفات مورد برآورد در آزمایشگاه شامل درصد جوانه زنی، متوسط زمان جوانه زنی، طول ریشه چه و ساقه چه و در شرایط مزرعه تعداد برگ، ارتفاع گیاه، وزن خشک ریشه و اندام هوایی و میزان اسانس بود.
    نتایج و بحث
    نتایج در تمامی گیاهان نشاندهنده آن بود که در شرایط آزمایشگاه، سالیسیلیک اسید بهتر از سایر تیمارها بود و تفاوت معنی داری در مورد اثرات جیبرلیک اسید و ایندول استیک اسید، دیده نشد. بیشترین اثرات مخرب و بهترین اثرات مفیدبه ترتیب بواسطه تابش اشعه فرابنفش به مدت 30 دقیقه و هورمون سالیسیلیک اسید با غلظت 200 و 400 ppm بدست آمد. اثرات کاربرد هورمون ها توسط رشد و عملکرد گیاهان در دو سال متمادی تعیین شد. وزن خشک اندام هوایی در هر دو سال بواسطه کاربرد سالیسیلیک اسید افزایش یافت اما ایندول استیک اسید و جیبرلیک اسید تاثیر سودمندی بر بذور تحت تنش اشعه فرابنفش نداشتند.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
    پرایمینگ با سالیسیلیک اسید بر خلاف ایندول استیک اسید و جیبرلیک اسید، منجر به محافظت بذور تحت تنش اشعه فرابنفش می شود. نتایج این تحقیق نشاندهنده آنست که افزایش سالیسیلیک اسید در گیاهان، چه به صورت کاربرد خارجی چه به صورت طبیعی منجر به تحمل به تنش های غیرزنده می شود.
    کلیدواژگان: هورمون های گیاهی، گونه های آویشن، تنش اشعه فرابنفش
  • محدثه محبوبی *، مریم معمار کرمانی، حسن کرباسی زاده صفحات 116-120
    مقدمه و هدف
    امروزه استفاده از مواد محافظ ضدمیکروبی شیمیایی به خاطر اثرات جانبی چالش برانگیز آن محدود شده است. در این مطالعه ما اثرات ماده محافظ ضدمیکروبی فرآورده با اجزای گیاهی (کرم کودک باریج) را در مقایسه با همان فرمولاسیون با متیل و پروپیل پارابن و یا با پتاسیم سوربات و سدیم بنزوات بررسی کردیم.
    روش تحقیق
    مقایسه اثربخشی سه فرمولاسیون گیاهی حاوی مواد محافظ ضدمیکروبی مختلف در مقابل پاتوژنهای ایکولای، سودوموناس آئروجینوزا، کاندیدا آلبیکانس، آسپرژیلوس نایجر و استافیلوکوکوس اورئوس با استفاده از تست اثربخشی ماده محافظ ضدمیکروبی در طی 28 روز انجام گرفت.
    نتایج و بحث
    کاهش دو لگاریتم در شمارش باکتریایی در روز چهاردهم از شمارش اولیه و عدم رشد تعداد باکتری و قارچ (کپک و مخمر) در روز بیست و هشتم نسبت به روز چهاردهم معیار قابل قبول برای پدیرش اثربخشی ماده محافظ ضدمیکروبی فرآورده های گروه دوم فارماکوپه آمریکا (USP) است. نتایج اثربخشی ماده محافظ ضدمیکروبی نشان داد که اجزای فعال گیاهی کرم کودک باریج معیارهای قابل قبولUSP را به مانند ماده محافظ ضدمیکروبی شیمیایی دارا می باشد.
    توصیه کاربردی/صنعتی
    در طراحی یک فرمول گیاهی جدید ضروری است که اثربخشی فرآورده قبل از اضافه شدن مواد محافظ ضدمیکروبی شیمیایی ارزیابی شود.
    کلیدواژگان: کرم کودک باریج، آزمون اثربخشی ماده محافظ ضدمیکروبی، ماده محافظ طبیعی
  • فرنوش حسن پور، محمد حجت الاسلامی *، محمد فاضل نجف آبادی صفحات 121-131
    مقدمه و هدف
    هدف اصلی این تحقیق پایدارسازی نوشیدنی خاکشیر D. Sophiaو کاهش میزان ته نشینی آن ها می باشد.
    روش تحقیق
    زانتان و هیدروکسی متیل سلولز در 3 غلظت (05/0، 1/0 و 2/0 گرم بر لیتر) و مخلوط گوار-زانتان و کربوکسی متیل سلولز (هر یک 1/0 گرم بر لیتر) و صمغ خشک استخراج شده خاکشیر (1، 2 و 4 گرم بر لیتر) به نوشیدنی اضافه شد و خواص فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی تیمارها مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج و بحث
    نتایج نشان داد که pH، اسیدیته، رنگ و کدورت با افزایش صمغ تغییر می کند درحالیکه سرعت ته نشینی کاهش می یابد که باعث پایداری بیشتر نوشیدنی شد. ارتباط بین سرعت ته نشینی و ویسکوزیته نیز مورد بررسی قرار گرفت که نشان داد فاکتورهای بیشتری از ویسکوزیته در سرعت ته نشینی موثر است. افزایش میزان جذب مایع زمینه ای نوشیدنی نشان داد که مواد محلول در نوشیدنی در طول زمان افزایش می یابد. آنالیز میکروبی نشانگر شیب افزایش در طول نگهداری بود. آزمون های حسی نیز نشان داد که صمغ های تجاری اثر معنی داری بر میزان پذیرش نوشیدنی خاکشیر D. Sophia ندارند درحالیکه صمغ خاکشیر اثر نامطلوبی بر پذیرش حسی نوشیدنی داشت.
    توصیه کاربردی/ صنعتی
     براساس نتایج بدست آمده مشخص گردید که مخلوط صمغ زانتان-گوار و زانتان در سطح 05/0 گرم بر لیتر بهترین اثر را بر ثبات نوشیدنی خاکشیر داشت.
    کلیدواژگان: آنالیز میکروبی، آنالیز فیزیکوشیمیایی، پایدارکردن نوشیدنیDescurainia sophia
|
  • Ahmad Reza Golparvar *, Amin Hadipanah, Mohammad Mehdi Gheisari, Davood Naderi, Shima Rahmaniyan, Mojtaba Khorrami Pages 71-78
    Background & Aim
    The genus Salvia (commonly known as sage) is a broad genus belonging to the family Lamiaceae. This study is aimed at assessing the essential oil composition and antimicrobial activities of two Salvia species.
    Experimental
    The chemical composition of the essential oils of Salvia officinalis L. and Salvia virgata Jacq, cultivated in Estahban (Fars, South Iran), was studied by means of GC-MSanalyses. Antimicrobial activity was tested against a panel of microorganisms including one Gram-positive (Staphylococcus epidermidis PTCC NO. 1435) and one Gram-negative (Escherichia coli) and three fungal strain (Alternaria alternata PTCC NO. 5224, Penicillium funiculosum PTCC NO. 5301 and P. funiculosum PTCC NO. 5169) using the disk diffusion and agar-well diffusion methods and the Minimum Inhibitory Concentration (MIC) technique.
    Results
    In all, 57 compounds were identified, 42 for S. officinalis, accounting for 98.94% ofthe total oil, 29 for S. virgata (98.81%). The major components of S. officinalis essential oil were α-thujone (37.18%), 1,8-cineole (12.71%), β-thujone (9.10%) and the major components of S. virgata essential oil were caryophyllene oxide (30.23%), β-caryophyllene (22.63%), sabinene (11.82%). The antimicrobial activity of the total essential oil evaluated by the agar-well diffusion method, the results showed that the highest active against S. epidermidis and also the least active against E. coli. Inhibition of growth was tested by the disk diffusion method, the results showed that essential oil of S. officinalis and S. virgata were highest active against E. coli and P. funiculosum (PTCC NO. 5301), respectively. Also the least active against A. alternata.
    Recommended applications/industries
    The results showed thatS. officinalis oil had higher antimicrobial activity compare to S. virgata
    Keywords: Salvia officinalis L, Salvia virgata Jacq, Chemical constitutes, Antimicrobial activity
  • Olaposi Omotuyi *, Ovuakporie, Uvo Oghale, Idu Macdonald Pages 79-86
    Background & Aim
    Indigenous people of West Africa use the whole-leaf of Desplatsia subericarpa (Bocq) in anti-diabetic soup delicacy. This study was designed to validate the anti-diabetic claims and delineating possible mechanisms.
    Experimental
    RT-PCR method was used to investigate regulation of intestinal glucose transporter 2 (GLUT2) and glucagon-like peptide-1 (GLP-1), and pancreatic insulin, L-type voltage-gated calcium channel genes. Insulin exocytosis was also monitored using ELISA method. The kidney sample was investigated for biomarkers of injury (kidney injury molecule-1 (KIM-1) and interleukin-1-β (IL-1β)).
    Results
    GLP-1 up-regulation, GLUT2 down-regulation and increased insulin exocytosis but not increased insulin gene expression was observed in animals after a 3-day culinary exposure to D. Subericarpa leaves. This mechanism may explain hypoglycemia in streptozotocin-induced diabetes in animals in this study. KIM-1 and IL-1-β genes were marked up regulated in normal animals exposed (14-day) to D. Subericarpa.
    Recommended applications/industries
    D. Subericarpa whole leaf contains phytochemicals principles with anti-diabetic potency but may be nephrotoxic. Therefore, for clinical use, selective fractionation of active components from the toxic components is desirable.
    Keywords: Glucagon-like peptide-1, Glucose transporter 2, Kidney injury molecule-1, Iinterleukin-1-, Diabetes, Desplatsia subericarpa
  • Arash Saeedi *, Hossein Ali Asadi, Gharneh Pages 87-92
    Background & Aim
    Iranian ox-tongue (Echium amoenum Fisch. & Mey.) is an endemic Iranian medicinal plant belongs to Boraginaceae family. The violet-blue petals of this plant have been used in traditional medicine. Drying is one of the most critical and fundamental operations in the post-harvest processing of medicinal plants.
    Experimental
    This research was carried out in Islamic Azad University, Isfahan (Khorasgan) branch in 2015. The experiment was arranged based on completely randomized design with three repetitions. Drying methods are including sun and shade drying, oven-drying (45, 65 and 85∘C) and microwave drying (200, 300 and 400 W). Drying time of Iranian Ox-tongue petals and some biochemical properties such as total chlorophyll, the amount of carotenoids, anthocyanin content and total flavonoids were measured.
    Results
    The results showed that different drying methods had significant effects on drying time, chlorophyll, carotenoids, total flavonoid and anthocyanin contents of Iranian ox-tongue petals. The maximum and minimum drying times were measured in shade drying and microwave 400 W, respectively. The anthocyanin content gradually decreased with the increase of oven temperatures and microwave powers. Also shade drying method had the highest amount of total chlorophyll and carotenoids. Generally, regarding the biochemical composition, traditional shade drying is the optimum method for dying of Iranian ox-tongue petals.
    Recommended applications/industries
     According to this study, shade drying could be recommended in terms of qualitative characteristics of mentioned medicinal plant.
    Keywords: Drying methods, Iranian ox-tongue, Pigment content, Traditional drying
  • Zahra Dehbashi, Forough Forghani, Seyed Kazem Sabbagh *, Saeideh Saeidi Pages 93-100
    Background & Aim
    During recent decades, infections disease resulting from opportunistic fungi such as Candida albicans and resistance increasing of human pathogenic bacteria to current antibiotics has led to many problems for treating of these diseases. The aims of the present study was to investigate anti-fungi and anti-bacterial effects of Eucalyptus extract on Candida albicans species isolated from clinical samples and some standard human pathogenic bacteria.
    Experimental
    Eucalyptus extract was provided using rotary apparatus and maceration method. Thirty isolates of Candida albicans were isolated from referred patients to gynecologist and then were purified and identified by valid keys. Finally, 30 isolated were used to growth inhibitory activity assay. Minimum bactericidal concentration (MBC) and minimum inhibitory concentration (MIC) of eucalyptus extract against 5 standard bacteria inculding: Staphylococcus aureu, Shigella dysenteriae, Listeria monocytogenes, Vibrio cholera and Bacillus cereus were evaluated using micro broth dilution method.
    Results
    Our results indicated that in compare to bacterial strains, fungus isolates showed more sensitivity to eucalyptus extract. The highest and lowest MIC of extract was recorded at 12.5 and 3.1 ppm for S. aureus and B. cereus, respectively. As MIC, the maximum MBC (20ppm) and minimum MBC (5ppm) of extract was recorded fro S. aureus and B. cereus respectively. Minimum inhibitory concentration of extract to fungal growth inhibitory was 50 ppm, whereas the maximum inhibiting concentration was 150 ppm.
    Recommended applications/industries
    The positive and interesting results suggest the essential oil of E. globulus could be exploited antibiotic for the treatment of candidiasous disease caused by Candida albicans fungi, and some human pathogenic bacteria studied in this work.
    Keywords: Anti-fungal activity, Anti-microbial activity, Minimum inhibitory concentration, E. globules, Candida albicans
  • Somayeh Salehi, Zahra Rezayatmand * Pages 101-108
    Background & Aim
    Satureja Isophylla L.  is a medicinal herb which belongs to the family Lamiacease. Salinity affects the growth, the quality and quantity of essential oils of medicinal plants. Chitosan is also considered as a biological elicitor which plays a role in improving production of secondary metabolites of medicinal herbs. The current project was conducted to evaluate the effect of different concentrations of chitosan on growth indices and the quality and quantity of essential oil under salt stress (salinity).
    Experimental
    In this study, savory was treated by chitosan at three levels (0, 0.2 and 0.4 g/l) and NaCl with three concentrations (0, 50, and 100mM). After a two-week treatment, the dry weight of the root and the stem, the herb height, and the number of leaves and lateral branches were measured. In addition, the composition of the herb's essential oil was analyzed and identified by GC/MS.
    Results
    The results showed that salt stress decreased the dry weight of the root and stem, the herb height, and its number of leaves and lateral stems. Chitosan treatment could amend this reduction. Sodium chloride mutual treatment with the concentration of 50 mM as well as that of chitosan with the concentration of 0.2 g/l had a significant effect on the increase of the yield and quality of the essential oil. The results of the GC/MS analysis showed that 14 main compositions were detected in the essential oil, in which the major amount belonged to P-Cymene (3.13%), Y-Terpinene (28.97%) and Caryacrol ( 59.64%). The findings indicated that the utmost amount of Carvacrol was obtained by the increment of salt stress at the salt concentration of 100 mM and with chitosan concentration of 0.4 g/l; moreover, the greatest amount of P-Cymene and Y-Terpinene was obtained by the increment of salt stress with salt concentration of 50 mM and chitosan concentration of 0.4 g/l.
    Recommended applications/industries
    Chitosan is recommended to be exploited in industry as it has moderating effects against salt stress in addition of the increment influence on the certain secondary metabolites of savory.
    Keywords: Chitosan, Salt stress, Satureja Isophylla L
  • Mehrab Yadegari * Pages 109-115
    Background & Aim
    Thymus vulgaris L. and Thymus daenensis Celak (Thyme), members of the family Lamiaceae, are widely used in Iranian folk medicine. The aim of this research was to study how salicylic acid (SA), gibberellin (GA), and indole acetic acid (IAA)-seed priming affect UV-B radiation in seeds of Thyme (T. vulgaris, T. daenensis Celak) under both laboratory and outdoor conditions.
    Experimental
    The effects of phytohormones (200, 400, 600 ppm) and irradiation performed in a 60 Co Gamma cell 220 source at a dose of 3 kGy (10, 20 and 30 min) on seeds of Thyme species were studied. Seeds were tested under in vitro and outdoor conditions in a complete randomized factorial layout with 4 and 3 replications, respectively. The characters measured under in vitro condition were seed germination percentage, mean time of germination, root and stem length. On the field, the characters evaluated were number of leaf, length of plant, root and shoot dry matter and essential oil.
    Results
    SA treatment was better under in vitro conditions. No significant effects were obtained from GA and IAA. The most destructive effects and the best beneficial phytohormones were UV 30 min and SA (200 and 400 ppm), respectively. The effects of foliar application of hormones were determined on growth and essential oil production in medicinal plants in two consecutive years. Shoot dry matter increased in both years with SA applications but IAA and GA had no beneficial effects on germination characters after UV radiation.
    Recommended applications/industries
    SA-priming of seeds protects thyme seedlings against UV-B radiation. The results of this study also showed that elevation of free SA levels in plants, either by exogenous feeding or genetically may enhance their tolerance to abiotic stress.
    Keywords: Phytohormones, Thyme species, UV-B Stress
  • Mohaddese Mahboubi *, Maryam Memar Kermani, Hasan Karbasi Zadeh Pages 116-120
    Background & Aim
    Nowadays, the use of chemical preservatives has been limited due to the controversial adverse effects. In this study, we evaluated the preservative potency of product with active herbal ingredients (Barij Baby cream) in contrast with the same products with two different chemical preservatives including methylparaben plus propylparaben and potassium sorbate plus sodium benzoate.
    Experimental
    The efficacy of herbal formulation against pathogens (E. coli, P. aeruginosa, C. albicans, A. niger, S. aureus) was evaluated by antimicrobial effectiveness test during 28 days.
    Results
    2 log reductions in bacterial counts at 14 days from the initial count, and no growth in bacterial and fungal (molds and yeasts) counts at 28 days from the 14 days is essential for accepting the antimicrobial effectiveness of category 2 products in United States Pharmcopia (USP). Our results of antimicrobial effectiveness test showed that the active herbal ingredients in Barij Baby cream passed the USP criteria as chemical preservatives in the same product.
    Recommended applications/industries
    Therefore, in designing new herbal products, it is essential to evaluate the antimicrobial effectiveness of products before supplemented the product with chemical preservatives.
    Keywords: Barij Baby Cream, Antimicrobial effectiveness test, Natural preservative
  • Farnoosh Hassanpour, Mohammad Hojjatoleslamy *, Mohammad Fazel Najafabadi Pages 121-131
    Background & Aim
    The main aim of this study was stabilizing D. Sophia beverage and reduce its sedimentation rate.
    Experimental
     Xanthan and Carboxy methyl cellulose gums have been used in three levels (0.05, .01 and .02 gr/lit) and mixture of Guar-xanthan and carboxymethyl cellulose (each .1 g/l) and extracted dried gum from D. Sophia in (1, 2 and 4 g/l) levels were added to beverage. Physicochemical, microbial and sensorial tests have been applied.
    Results
    Results indicated that pH, acidity, color and turbidity have been changed by gum addition while sedimentation rate has been reduced that resulted more stable beverage. The relationship between sedimentation rate and viscosity also has been investigated which showed other factors more than viscosity were effective in sedimentation rate. Increasing absorption of matrix illustrated that other factors more than viscosity were effective in sedimentation rate. Increasing absorption of matrix during the time showed that dissolved material has been increased over the time. Microbial analysis showed increment during storage. Sensory evaluation indicated that commercial gums have no significant effect on acceptability of beverages while D. Sophia`s gum has undesirable effect on it.
    Recommended applications/industries
    According to the obtained data, it was determined that mixture of xanthan – guar gum and xanthan gum in 0.05g level had the best effect on the D. sophia particles stabilization.
    Keywords: D. sophia beverage stabilization, Physicochemical, Microbial analysis